Traumabehandeling in Venlo

Het liefst zou je het allemaal gewoon vergeten

Je hebt iets meegemaakt wat je het liefste zou vergeten. Je probeert er niet over na te denken, je zoekt afleiding. Het leven gaat door en ze zeggen toch ‘de tijd heelt alle wonden’?

Misschien was het je wel gelukt om er voor korte of lange tijd nauwelijks of helemaal niet mee bezig te zijn.

Met een knal terug geslingerd in de ervaring

Maar opeens, onaangekondigd, breekt het weer in alle hevigheid door. Je kunt het niet meer loslaten, je krijgt nachtmerries, het trauma stuurt je leven. En het is vreselijk. En je bent radeloos. Want je hebt het gevoel dat dit nooit meer ophoudt.

Traumabehandeling

Bij traumabehandeling gaan we opnieuw aan de slag met wat er gebeurt is. Je leert het in de ogen te kijken, een plek te geven en de gevoelens die erbij horen aan te gaan. Dat is in eerste instantie heel confronterend en ook echt wel even zwaar. Maar, we doen het samen en je zult merken dat je, door het nu nog één keer goed aan te gaan, snel verder kunt. Want na die eerste heftige sessies werken we weg van het trauma. Je komt beetje bij beetje weer bij jezelf.

Moet dat echt, herbeleven?

Er is tot nu toe geen enkele therapie die werkt zonder herbeleving. Dat komt zo; de herinnering heeft zich ‘verstopt’ in je onbewuste geheugen. Vandaar ook dat je er misschien even geen last van had. Maar van daaruit kan het dus altijd de kop opsteken. We moeten die herinnering dus als het ware verplaatsen van die onbewuste plek, naar een bewuste. Dat zijn die soms zware sessies in het begin.

Daarna zul je merken dat we er snel van weg gaan. We werken er mee, we werken er aan, we zoeken specifieke gevoelens nog eens op, maar je gaat niet meer die directe en volledige confrontatie aan. Dat is niet meer nodig namelijk.

Loop er niet te lang mee alleen

Veel mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken pas laat aan de bel. Je wilt het gevecht in je hoofd en in je gevoel het liefst uitzetten, misschien ben je bang dat als je er over gaat praten je het alleen maar erger maakt. Dat kan heel hardnekkig zijn.

Maar als je al zo ver bent dat je je hier aan het oriënteren bent, neem dan de volgende stap ook en kom eens bij mij langs. Je kunt altijd bellen of mailen naar Psycholoog Venlo ter attentie van Ruud Geraedts of Huub Lomans voor een afspraak.