Psycholoog Venlo

Over mij – Hans

Van balans en kracht

Ik denk dat als je cliënten vraagt wat mijn kracht is, dat je dan vooral de combinatie van balans en kracht terugkrijgt. Ik help mensen hun kracht hervinden en de balans in denken, voelen, willen en doen herstellen.

Ik zie mijn eigen geschiedenis als een zoektocht die ik aflegde. Terug naar mezelf. Waarin ik de als kind en tiener aangeleerde patronen, vooroordelen en automatismen weer af moest leren.

Dat is een proces geweest dat me vormde. Een proces ook dat me dwong me te verdiepen in de psychologie van de mens.

Zo werd ik psycholoog

En in dat proces is het ook gebeurd dat ik psycholoog werd. Ik werd er door gegrepen, raakte er bevlogen van en ben dat eigenlijk nog steeds.

Ik ben er van overtuigd dat dat persoonlijke verleden, die geschiedenis vóór de psychologie me in staat stelt dichter bij cliënten te komen en ze ook beter en persoonlijker te kunnen begeleiden.

Denken, voelen, willen en doen

Bij de meeste jonge kinderen zijn denken, voelen, willen en doen volkomen in balans. Ze leven in het hier en nu. Beleven het moment en hebben op elk moment alle ruimte om alle kanten op te gaan. Dat blijft niet zo; het leven laat haar sporen na. Sporen van pijn, verdriet, teleurstelling. Sporen van cultuur: thuis, school, straat.

Je ontwikkelt jouw unieke strategieën om te ‘overleven’. Vaak worden die succesvolle strategieën automatismen, vooroordelen, gemakzucht. Zo ontstaan er patronen die je uiteindelijk eerder in de weg zitten dan dat ze je helpen.

Er ontstaan lichamelijke en psychische blokkades. Denken, voelen, willen en doen zijn niet meer in balans. Je hebt het gevoel iets te missen, je ervaart een gevoel van leegte – je bent jezelf verloren. De meeste mensen herkennen het wel: leven onder de voortdurende druk van torenhoge eisen aan jezelf en je omgeving. En in de drukte van die druk verlies je jezelf uit het oog. Geleidelijk, zonder dat je het merkt. Voetje voor voetje.

Tot het ineens te laat is. En je, soms letterlijk, vast zit. De balans is zoek. Veel psychische klachten zoals depressie, angsten, burn-out en identiteitsproblematiek zijn vaak symptomen van de ontstane disbalans en niet de oorzaak.

Een van de belangrijkste onderwerpen in mijn werk is dan ook het hervinden van die balans; op een praktische ervaringsgerichte manier.

Neem contact met mij op

Heb je nog vragen of wil je meer weten over mij of mijn psychologenpraktijk? Bel of mail gerust even.