Met welke klachten ga je naar een psycholoog in Venlo?

Wat voor psychologische klachten?

Voor sommige mensen is het klip en klaar. Je hebt innerlijke klachten, ook al wel een idee van wat het zou kunnen zijn, en dus stap je naar een psycholoog. Voor andere mensen ligt het wat lastiger. Je hebt wel klachten, maar die zijn vaag, of je hebt het er niet makkelijk over. Daarbij, je bent nog nooit bij een psycholoog geweest, dus je kunt je er maar weinig bij voorstellen wat een psycholoog nu eigenlijk gaat doen. Bovendien, wie zegt dat jouw klacht wel ‘erg genoeg’ is? Ze zien je al aankomen.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het ook best lastig is. Bijna niemand kan van zichzelf, zonder hulp van buitenaf, bepalen wat het specifieke klachtenprofiel is. Alleen al vanwege het feit dat je in jezelf zit en tegelijkertijd naar jezelf moet kijken (nog even los van de vakkennis die nodig is om een klacht te vertalen naar een diagnose).

Maar laat ik je dan ook meteen zeggen dat het heel simpel is. Je psychologische klacht is namelijk genoeg. Dat die klacht zodanig is dat je hier nu dit aan het lezen bent, is al ‘bewijs’ genoeg voor de ernst. Ook al is het misschien lastig onder woorden te brengen. En ook al twijfel je misschien nog heel erg. Je kunt rustig hulp vragen.

Dat gezegd hebbend, welke klachten kom ik zoal tegen? Heel uiteenlopende problemen en vragen eigenlijk. Van slecht verwerkte trauma’s tot het gevoel hebben ‘vast’ te zitten in een moment van leven. Maar ook stellen met relatieproblemen, angstklachten, rouwverwerking, mensen met een burnout en somberheidsklachten. En dan zijn er nog die mensen die een onbestemd gevoel hebben, niet lekker in hun vel zitten, slecht slapen, een negatief zelfbeeld hebben of in het algemeen hun leven willen verrijken.

Zonder klacht?

Ja. Zelfs zonder klacht kan een psycholoog veel voor je betekenen. In het dagelijks leven kom je er namelijk nooit aan toe: voor jezelf zorgen. En dan heb ik het niet over uitrusten en leuke dingen doen. Ik heb het over nadenken over je leven, kritisch naar jezelf kijken, kijken wat er beter, mooier, fijner kan. Veel ongemakken ontstaan trouwens omdat we daar nooit aan toe komen. En dan is voorkomen toch beter dan genezen.

Het klinkt in eerste instantie misschien raar, maar ik ben er van overtuigd dat iedereen erbij gebaat is zijn of haar leven van tijd tot tijd kritisch te bestuderen, verbeteren en verrijken.

Meer weten?

Een psychologische klacht typeren in een omschrijving, of een lijstje symptomen is niet alleen lastig, je kunt ook makkelijk de verkeerde conclusies trekken. Het is heel waarschijnlijk dat je nergens op mijn site precies de klachtomschrijving vindt die bij jouw gevoelens past. Misschien wel delen, maar niet helemaal.

Het beste kan ik je helpen als je me belt of mailt. Dan kun jij precies vertellen hoe het zit, en ik kan je een genuanceerd beeld schetsen van wat er aan de hand is en wat je kunt doen.